Voeding en ontstekingen

In deze blog wil ik graag in het kort de oorzaken voor ontstekingen beschrijven en welke voeding ontstekingen verergeren of het kunnen helpen verbeteren. 

Lichamelijke ontstekingen zijn in twee groepen te verdelen, de acute ontstekingen en de langdurige ontstekingen, die vaak lang onopgemerkt blijven.
Ons immuunsysteem is vaak goed in staat om de ontstekingen op te ruimen. Onopvallende langdurige ontstekingen kunnen chronisch worden en kunnen er klachten en ziekten ontwikkeld worden zoals:

  • Diabetes
  • Darmklachten
  • Chronische vermoeidheid
  • Kanker
  • Hartaandoeningen
  • COPD
  • Reuma
  • MS
  • Depressie
  • Allergieën 

Voeding die ontstekingen veroorzaken:

  • Omega-6 vetzuren en transvetten: zonnebloem-, soja-, sesam- en maisolie, margarine, frituurvet
  • Arachidonzuur uit dierlijke producten: varkensvlees, pinda’s en zuivel
  • Koeienmelk
  • Bewerkt voedsel met chemische toevoegingen of kunstmatige zoetstoffen
  • Suikers, fructose en snelle koolhydraten
  • Wit brood, pasta
  • Koffie, alcohol

Natuurlijke voeding die ontstekingsremmend zijn bevorderen de aanmaak van cytokines die het lichaam aanzetten tot de aanmaak van lymfocyten. 

Voeding die ontstekingsremmend zijn:

  • Alle omega-3 plantaardige extra vierge oliën: lijnzaad-, olijf-, walnoot-, hennep- en perilla-olie
  • Vitamine E (i.c.m. omega-3): tarwekiemen, tarwekiemolie, zaden, pitten en noten
  • Vette vis
  • Biologische groente en fruit met hoge antioxidanten
  • Appels, kersen, ananas, druiven, granaatappel, bessen, cranberries, knoflook, uien, koolsoorten, avocado
  • Groene chlorofylrijke groente: andijvie, spinazie, postelein, veldsla, boerenkool 
  • Glutenvrije granen of graanvervangers: haver, teff, quinoa, cassavemeel, amaranth, boekweit, mais, rijst en gierst
  • Oplosbare vezels uit bijvoorbeeld groente, fruit, peulvruchten, lijnzaad, kokos, kokosmeel, haver, inuline, zeewieren, noten en zaden
  • Ontstekingsremmende kruiden: gember, kurkuma (geelwortel), rozemarijn, kamille, kruidnagel, kaneel, koriander, boswellia, astaxantine, moerasspirea, wilde marjolein, grote brandnetel, daslook
  • Pure chocolade
  • Groene thee
  • Plantaardige EPA/DHA-capsules
  • Vitamine D, K en C, magnesium
  • Voldoende eiwit is belangrijk voor je immuunsysteem.

Wat verder belangrijk is om te weten:

  • Omega-3 heeft alleen effect als de inname van omega-6 wordt beperkt. Deze verhouding zou 1:4 (omega-3:omega-6) moeten zijn. Deze verhouding is nu vaak 1:20. In geval van ziekte zou de verhouding zelfs 1:1 moeten zijn.
  • Een gezonde darm met goed werkende darmflora is essentieel in de strijd tegen ontstekingen. Zorg hiervoor door een goede zuur-base verhouding in je voeding aan te houden. Verzuring heeft invloed op je darmslijmvlies en dit wakkert weer ontstekingen aan.
  • Een vitamine D-tekort vergroot de kans op ontstekingen
  • Langdurige stress ondermijnt je immuunsysteem en te weinig beweging verhoogt de kans op ontstekingsreacties

Kijk voor een uitgebreider verhaal bijv. op: 
https://rinekedijkinga.nl/veelgestelde-vragen/voeding-bij-ontstekingen.html
https://www.voedingbewustzijn.nl/ontstekingen-door-verzuring/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *